X

background-img

Uporabne vsebine in članki

Pri branju člankov, ogledu video posnetkov in tudi pri delu na terenu je največkrat uporabljen izraz v svetu digitalnosti ravno besedna zveza digitalna transformacija. Tudi javni razpis Slovenskega podjetniškega sklada P4D 2019-2023 se imenuje »Spodbude za digitalno transformacijo MSP«.

Ta izraz sicer ustreza razmišljanju in fokusu organizacij, ki predstavlja pretežno tehnološki vidik digitalnosti, tako, da tu ni težav. Težav tudi ne vidim pri uporabi besede »transformacija« namesto slovenske besede »preobrazba«. Težave nastopijo, ko vodstva podjetij, na podlagi večine navedb in obrazložitev tega izraza, razumejo, da gre predvsem za tehnološko prenovo organizacije, kar seveda absolutno ne drži. Prava digitalna transformacija je namreč prav gotovo veliko več kot le vpeljevanje digitalnih tehnologij in digitalnih rešitev v poslovanje organizacij.

Zato sam raje uporabljam izraz »Digitalna poslovna preobrazba«. Naj ga zato v nadaljevanju podrobno razčlenimo in pojasnimo ter opišemo na kratko še najbolj pomembne povezane pojme.

Preberite celoten članek tu https://www.askit.si/sl-si/digitalna-transformacija